Tanúsítvány, látogatási igazolás, bizonyítvány, oklevél?

Tegyük rendbe kicsit a fogalmak közti zűrzavart. Most megnézzük, hogy a felnőttképzést folytató intézmények milyen dokumentumot adhatnak a képzést befejezőknek.

Tanúsítvány

Tanúsítványt abban az esetben adunk a képzésben résztvevőknek, ha engedélyezett képzésről van szó, kivéve az „A” képzési kör (OKJ).

A tanúsítványon a következő adatoknak kell szerepelnie:

  • a résztvevő neve
  • a résztvevő születéskori neve
  • a résztvevő születési helye és ideje
  • a képzés engedélyben szereplő megnevezése, amin részt vett
  • a képzés nyilvántartásba vételi száma
  • annak a felsorolása, hogy milyen követelményeknek felelt meg
  • a képzés óraszáma
  • a képzés időpontja
  • a képzés helyszíne
  • keltezés
  • cégszerű aláírás

A tanúsítvány mintát itt tudjátok letölteni: TANÚSÍTVÁNY minta

Látogatási igazolás

Látogatási igazolást akkor állíthatunk ki, ha nem rendelkezünk engedéllyel arra a képzésre. Tehát, ha van gépíró tanfolyamra engedélyünk, akkor abban az esetben tanúsítványt adunk, de a gyorsíró tanfolyamot még nem engedélyeztettük, így csak látogatási igazolás állítható ki.

Bizonyítvány

Bizonyítványt „A” képzési körbe (OKJ) tartozó képzés esetében állíthatunk ki. Szakképesítési igazoló OKJ-s bizonyítványt az kaphat, aki a komplex szakmai vizsgán teljesítette az SZVK-ban meghatározott követelményeket.

Oklevél

Oklevél kiállítására csak az a felsőoktatási intézmény jogosult, aki nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alá tartozik. Az oklevél megnevezést csak a felsőoktatási intézmények által kiállított szakképzettséget és felsőfokú végzettségi szintet, doktori fokozatot igazoló okiratra lehet használni.

30 Hozzászólás

  1. Kedves Bernadett!
    Azt szeretnénk kérdezni, hogy akkreditáció alatt álló 1 éves, 350 órás képzésünkön adhatunk-e a vizsgát tett végzetteknek DIPLOMA elnevezésű papírt a végén? Eddig oklevelet adtunk, de mivel ez úgy tűnik nem törvényes, a megfelelő kifejezésen gondolkodunk. Igazoló okirat, engedély, vagy mi lehet a megfelelő?
    Köszönjük előre is a segítségét!

    Válasz
  2. Kedves Bernadett!
    Az lenne a kérdésem, hogy modulzáró vizsgát kötelező e szervezni (volt résztvevőjének) a képző intézménynek a képzés utolsó napját követően? Lejárt a szerződése , pl. egy modult nem teljesített a képzés SORÁN. Ezeket nem a Szakképzési Centrum szervezi meg?

    Köszönöm a választ előre is!

    Kitti

    Válasz
  3. 2009-ben végeztem el egy OKJ-s képzést Balatonbogláron az Excellent Oktatásszervező központban. Azóta megszünt a központ, de én sajnos nem vettem át a bizonyítványomat, mert hibásan állították ki amit javítani kellett. Mikor átvehettem volna már külföldön dolgoztam s nem tudtam hazajönni. Póstázni nem tudták, állítólag TILOS!
    Szükségem lenne rá, de nem tudom hol őrizhetik, mint mondtam a központ már nincs, ott nem tárolnak semmit, megérdeklődtem.
    Válaszát mihamarabb várom.
    Köszönettel: Zoltán Adrienn

    Válasz
    • Kedves Adrienn,

      köszönöm a megkeresést. Küldöm a kérdésedre a választ.

      Bizonyítvány másodlat kiállítása

      A 2010.01.29-ét megelőző időszakban kiállított szakképesítő bizonyítványokról kérelemre – a törzslap alapján a vizsgaszervező, illetve ha a vizsgaszervező jogutód nélkül megszűnt vagy a vizsgaszervező iratai megsemmisültek, a kiállító vizsgaszervező székhelye szerint illetékes főjegyző állít ki bizonyítványmásodlatot.

      2010.01.29-ét követően az elveszett, ellopott, megrongálódott vagy megsemmisült bizonyítványról a Pest Megyei Kormányhivatal állít ki bizonyítványmásodlatot.

      A PMKH Törzslapnyilvántartás elérhetősége:
      E-mail: Torzslapnyilvantarto@pest.gov.hu

      Kaluha Andrea:
      E-mail: Kaluha.Andrea@pest.gov.hu
      Telefon: 70/502-54-57

      Üdv.: Bernadett

      Válasz
  4. Államilag nem elismert tanfolyamot szeretnèk inditani. Csak elmèleti oktatás lenne. Ha jol èrtelmeztem a törvènyt, nem kell engedèly. A vègèn egy papirt kapna a tanulo, h elvègezte a tanfolyamot, neve ès egy sorszám szerepelne. Tanusitvány megnevezèst adhatok neki?

    Válasz
    • Kedves Gabriella,

      köszönöm kérdésed. Ha nem támogatott a képzés, akkor nem szükséges az engedély. Ebben az esetben a képzést sikeresen elvégzők kaphatnak tanúsítványt.

      Üdv.: Bernadett

      Válasz
  5. Kedves Bernadett! Szeretném megkérdezni,hogy a Kft-nk-ben felsőszintű,nem felsőfokú oktatás van jegyezve.Adhatunk ki oklevelet egy napos tanfolyamokról? Sminktetoválás,szempilla építés,hajhosszabbítás stb.Nagyon szépen köszönöm előre is.Kozmetikus szakoktató vagyok,vizsgáztatok is és 10 tanulóm van jelenleg.Üdv:Kovács Edit

    Válasz
    • Kedves Edit,

      ha nem engedélyeztetett a képzés, akkor természetesen van lehetőség arra, hogy oklevelet adjon a vizsgázóknak.

      Üdv.: Bernadett

      Válasz
  6. Kedves Bernadett!A mi Kozmetikai és orvosi Kft-nk-ben szerepel a felső szintű,de nem felsőfokú oktatás.Szeretném megkérdezni,hogy mivel Szakoktató vagyok és sok tanulók van,milyen igazolást adhatok,ha valaki pl.tetoválást szeretne nálunk tanulni.Adhatok-e egyáltalán,vagy meg kell kérni erre is az engedélyt.Sminktetoválok 1998 -óta,szempillázok ,vagy 15 éve stb Szeretnének nálam tanulni .Válaszát előre is nagyon köszönöm.Tisztelettel: Kovács Edit

    Válasz
  7. Tisztelt Fàbiàn Bernadett!
    Egy napos tanfolyamról kiállított oklevèlel, nyújthatok- e hölgyek szàmàra szempilla hosszabbítàsra irànyuló szolgàltatàst? Vàlaszàt előre is, nagyon köszönöm. Tisztelettel Farkas Zita

    Válasz
    • Kedves Zita!
      Ha szabadpiaci képzés keretein belül oktat (vagyis ha nem rendelkezik felnőttképzési engedéllyel), akkor természetesen oklevelet is adhat a résztvevőknek.
      Üdv.: Bernadett

      Válasz
  8. Üdvözlöm kedves Bernadett.
    Ha spirituális képzést tartok, ami nem engedélyhez kötött, stb, a vállalkozást is az egyéb közérzet javító szolgáltatásra váltják ki a vállalkozó szellemű résztvevők. Akkor adhatok e ki 1,vagy több napos képzésről oklevelet, hogy az illető részt vett és a tanultakat elsajátította? Pl: reiki, asztrológia, számmisztika, mágia, stb. Köszönöm szépen válaszát.
    Üdvözlettel: Róbert

    Válasz
    • Kedves Róbert!
      Ebben az esetben kiadható oklevél is, hiszen szabadpiaci képzés keretein belül folyik az oktatás, vagyis nem tartozik a felnőttképzési törvény alá.
      Üdv.: Bernadett

      Válasz
  9. Kedves Bernadett! 2 képzést néztem ki magamnak,amelyet az ezer éves daru kft szervez / eng.szám:E-001921/2019 az egyik Hifu ultrahangos arclifting E001921/2019/D010, másik alakformáló specialista E-001921/2019/D005-D002-D008-D007. Az lenne a kérdésem, ha sikeresen elvégzem ezekez a tanfolyakot, csinálhatom majd a kezelséket? Hivatalos ez így? ( az iparkamara sajnos már lerázott, nem adtak választ a kérdésemre.
    Segítséged előre is köszöm! Niki

    Válasz
    • Kedves Niki,

      köszönöm a megkeresést. Ha most kezded a vállalkozásod, akkor az illetékes kormányhivatalnál kell megérdeklődni, hogy ez a végzettség megfelelő-e. Ha már a vállalkozás alapításán túl vagy, akkor természetesen csinálhatod a kezeléseket.

      Üdv.: Bernadett

      Válasz
  10. Kedves Bernadett,

    Egyéni vállalkozóként szeretnék Excel, programozási és projekt menedzsmenttel kapcsolatos tréningeket tartani. Vállalkozásom fő tevékenységi köre: M.n.s. egyéb oktatás.
    A tréningek 2-4 naposak, amiknek végén vizsga nincs, ellenben szeretnék egy részvételt igazoló tanúsítványt átadni a részvevőknek.
    Ezek a tréningek engedélyszámmal nem rendelkeznek, így ha jól értelmezem a fenti hozzászólásokat és válaszokat, akkor ezek szabadpiaci képzések, vagyis adhatok ki tanísítványt. Jól értem?

    Ha jó a fenti értelmezés, akkor a kérdésem az lenne, hogy van-e bármilyen szabályozása ezeknek a szabadpiaci képzésekkel kapcsolatban kiállított tanúsítványoknak? Írhatom-e rá, hogy a tréninget sikeresen befejezte (vizsga, számonkérés nem lesz), vannak-e kötelező formai elemek stb. Sorszámnak ilyen esetben van értelme?

    Megtisztelő válaszát előre is köszönöm és szép napot kívánok!

    Üdvözlettel,
    Tóth Bence

    Válasz
  11. Kedves Bernadett,

    Véleménye szerint a szabadpiaci képzések megmaradnak 2020. szeptember 1-je után vagy az új felnőttképzési törvény hatálya kiterjed majd rájuk is?

    Ha folytatható is képzés továbbra is szabadon, de a szabadpiaci képzők már nem adhatnak ki oklevelet 2020. február 15-től hatályba lépő alábbi Btk tényállás, mint bűncselekmény miatt?
    Előre is köszönöm a válaszát!

    Üdvözlettel:
    Szijártó Erika

    „Oktatással összefüggő jogosulatlan tevékenység”
    343/A. § (1) Aki
    a) felsőoktatásban megszerezhető szakképzettséget igazoló oklevéllel vagy iskolarendszeren kívüli képzésben, illetve iskolai rendszerű szakképzésben megszerezhető szakképesítést igazoló bizonyítvánnyal összetéveszthető okiratot állít ki, vagy
    b) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvényben meghatározott vagy azzal összetéveszthető
    ba) szakképzettséget igazoló oklevelet,
    bb) tudományos fokozatot,
    bc) címet vagy
    bd) rövidítést
    jogosulatlanul adományoz,
    vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
    (2) Aki az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követi el, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

    Válasz
    • Kedves Erika,
      köszönöm a megkeresést. Még óvatosan fogalmaznék, hiszen az új felnőttképzési törvényhez kapcsolódó kormányrendeletek még nem jelentek meg, így nagyon sok minden nincs még konkretizálva.
      Minden iskolarendszeren kívüli képzés a felnőttképzési törvény hatálya alá tartozik. 2020. 09. 01-jétől minden iskolarendszeren kívüli képzést csak bejelentés alapján lehet indítani. Ez nem csak statisztikai adatszolgáltatást jelent, hanem valószínű, hogy egyéb kötelezettségek is lesznek. Vagyis véleményem szerint ettől az időponttól az eddig megszokott szabadpiaci képzések megszűnnek.
      Köszönöm, hogy megosztotta velem a Btk változásait. A törvény változása alapján 2020. 02. 15-étől eszerint kell eljárni, vagyis bizonyítvány és oklevél nem adható ki.
      Szép estét kívánok!
      Üdv.: Bernadett

      Válasz
  12. Kedves Bernadett!
    Lakberendezés-lakásdíszítés (E-képzés)
    államilag engedélyezett (E-000493/2014/D005), tanúsítványt adó képzés
    Ezzel a képesítéssel működhetek hivatalosan?
    Előre is köszönöm válaszát.
    Üdvözlettel:Baráti Andrea

    Válasz
    • Kedves Andrea,

      én mindig azt szoktam javasolni ilyen kérdés esetén, hogy célszerű felkeresni a területileg illetékes Kormányhivatalt, ők tudnak hivatalos és pontos információt nyújtani azzal kapcsolatban, hogy milyen tevékenységhez milyen végzettség szükséges.

      Üdv.: Bernadett

      Válasz
  13. Kedves Bernadett!
    Érdeklődni szeretnék, hogy az Efeb àltal kiadott tanúsítvàny miben különbözik az okj-s kék keményborítàsú bizonyítvànytól ? Milyen hâtrànya van egy tanúsítvány nak? Élelmiszer eladó- Boltvezető tanfolyamot szeretném elvégezni úgyanúgy elfogadjàk a munkàltatók ? Illetve sajàt üzletet nyithatok vele ? Üdv Kata

    Válasz
    • Kedves Kata,

      a Boltvezető tanfolyam, valamint az Élelmiszer- vegyiáru eladó tanfolyam is OKJ-s képzés, így sikeres vizsga esetén OKJ-s bizonyítványt kapsz. Ezeknél a képzéseknél csak OKJ-s bizonyítvány adható.

      Üdv.: Bernadett

      Válasz
  14. Kedves Bernadett!
    Érdeklődni szeretnék, hogy a jelenlegi helyzetben, 1 napos előadás tartás után,(nem regisztrált) ami egyben workshop is, adható ezután a résztvevőknek oklevél, hogy részt vett ezen az előadáson. Egyéni vállalkozó vagyok. Esetleg ha nem, akkor milyen olyan papírt tudok adni, ami tanúsítja, hogy részt vett az előadáson, workshopon.
    Válaszát előre is köszönöm.

    Válasz
    • Kedves Miriam,

      az új felnőttképzési törvény szerint egy workshop részvételről látogatási igazolást célszerű kiállítani. Bizonyítványt, oklevelet, diplomát, tanúsítványt nem.

      Üdv.: Bernadett

      Válasz
  15. Kedves Bernadett! Sminktetováló mester,kozmetikus mester,diplomás kozmetikus szakoktató és vizsgabizottsági elnök vagyok.Az egyik iskola megkért,hogy alap sminktetováló tanfolyamot indítsak végzett kozmetikusoknak.Kft-nk van és felsőszintű,nem felsőfokú oktatás a fő tevékenységünk.Tudom,hogy most változott a törvény,meg szeretném kérdezni,hogy a tanfolyam elvégzéséről,milyen dokumentumot adhatok ki.Tanusítványt ? Eddig csak tanulószerződéssel ,az iskolával együtt működve, gyakorlati képzés volt nálunk.Most szeretnék önálló pár napos tanfolyamokat tartani.Azt is hallottam,hogy egyszeri 100 000 ft befizetésével tarthatok tanfolyamot.Válaszát előre is nagyon megköszönöm !

    Válasz

Hozzászólás