Törvényjavaslat a szakképzésről 2019.

Még ebben a hónapban véleményezi a szakképzésről szóló törvényjavaslatot a Kormány.

Összefoglalom nektek a felnőttképzést érintő tervezett változásokat.

Bennünket, a felnőttképzéssel foglalkozókat, a szakmai képzés fogalma érdekel leginkább, mely nem más, mint a szakképesítésre felkészítő szakmai képzés, melyet a felnőttképzési engedéllyel rendelkező intézmények indíthatnak. Már ebből is következik, hogy a felnőttképzési törvényt is módosítani kell.

A szakmai képzéshez programkövetelményt kell készíteni (első ránézésre hasonló, mint a mostani „B” kör), melyben a képző intézmény határozza meg a kimeneti követelményeket. A programkövetelmény alapján kell elkészíteni a képzési programot, ugyanúgy, mint most is, és ez alapján kell folytatni a képzést. Természetesen a programkövetelmény szakmai tartalma nem lehet azonos a szakmajegyzékben (ez is egy új fogalom, az OKJ helyett lesz használatos) szereplő szakma képzési és kimeneti követelményekben meghatározott tartalmával.

A szakmai képzés kizárólag a képzés elvégzését igazolja, szakképesítést önmagában nem ad.

Létrejönnek az akkreditált vizsgaközpontok, ők szervezhetik majd a szakma megszerzésére irányuló szakmai vizsgát, illetve a szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerezhető szakképesítés megszerzésére irányuló képesítő vizsgát. Jó hír, hogy a szabályozás nem zárja ki, hogy ilyen akkreditációval a felnőttképző intézmény is rendelkezzen. Ehhez persze meg kell szerezni a jogosultságot. Majd meglátjuk, hogy hogyan.

Szakmai képzés kizárólag szakképzési jogviszonyban szervezhető, ez is egy új fogalom lesz. A képzésben résztvevők és a képző intézmény szakképzési szerződést fog kötni.

Hozzászólás