Hogyan spórolj hirdetéseiddel 1 millió forintot?

Bizony, a hirdetésekkel is pénzt takaríthattok meg 😀 Úgy, ha a felnőttképzési törvényben meghatározottak szerint teszitek mindezt, hiszen akkor nem számíthattok büntetésre. Ilyen egyszerű, mégis sok felnőttképző intézmény nem törődik vele igazán.

Mindenki a személyes ellenőrzésre készül, ez van az emberek tudatában, amit, ha szerencsések vagyunk, akkor előre be is jelentenek. Az olyan valóságos. Pedig bizony előfordulhat, hogy a szakértők azt a megbízást kapják, hogy a hirdetéseiteket ellenőrizzék, legyen ez az újságban vagy a weboldalatokon megjelent.

Amikor a felnőttképzési szakértők továbbképzésén vettem részt, akkor mutattak az előadók erre is példákat és megdöbbentő volt látni, hogy az ismert, nagyobb népszerűségnek örvendő felnőttképzést folytató intézmények is elkövettek banális hibákat. Ugyanis a hirdetéseknél szinte csak banális hibákat lehet véteni.

A 2013. évi LXXVII. felnőttképzési törvény 17.§/A és a 17.§/B pontja szabályozza a képzési tevékenységére vonatkozó hirdetéseinek és tájékoztatóinak tartalmát és formáját.

Nézzük ezeket pontokba szedve:

  • mindig fel kell tüntetni a felnőttképzési engedéllyel rendelkező intézmény nyilvántartásba vételi számát,
  • egyértelműen el kell különíteni az engedélyezett képzéseket az engedéllyel nem rendelkező képzéseitektől (célszerű külön menüpontot készíteni),
  • ha több képzési körbe tartozó képzéseitek is vannak, akkor azt javaslom, hogy ezeket is egyértelműen különítsétek el (bár a hozzátok jelentkezőknek valószínű, hogy nem mond túl sokat, hogy „B” vagy „D” képzési kör :)),
  • az engedélyezett képzések neve mellett fel kell tüntetni a hozzá tartozó nyilvántartási számot (igen, mindegyik képzéshez külön-külön),
  • OKJ-s képzés esetén a pontos megnevezése mellett fel kell még tüntetni a képzés OKJ számát és a hozzá tartozó nyilvántartási számot is (igen, itt is mindegyikhez külön-külön),
  • nagyon-nagyon fontos, ha nincs OKJ-s képzésre engedélyetek, akkor nem hirdethetitek képzéseiteket OKJ-s szakképesítés megnevezésével.

Úgy gondolom, hogy a tisztességes tájékoztatás (akár a weboldalon, akár újságban vagy bárhol) mindenképpen elengedhetetlen ahhoz, hogy hitelesek és sikeresek legyünk, hiszen ez az első lépcsőfok, amikor a érdeklődő találkozik az intézményünkkel és potenciális ügyféllé válik-e.

Másrészt a felnőttképzési törvény értelmében súlyosnak minősülő jogszabálysértés esetén (és igen, ha nem megfelelően hirdetünk, akkor az bizony súlyos szabálysértés) a bírság mértéke nem lehet kevesebb a kötelező legkisebb munkabér havi összegének nyolcszorosánál.

Akkor számoljunk együtt egy kicsit. 2017-ben a minimálbér 127.500 Ft. Ennek a nyolcszorosa 1.020.000 Ft!!! És mindez egy banális hiba miatt. Nem éri meg, ugye?

 

 

 

 

 

 

 

2 Hozzászólás

  1. Kedves Fábián Bernadett!

    Tévesen tüntette fel a 2017-ben érvényes legkisebb minimálbér összegét, ami 127.650 Ft helyett 127.500 Ft. Így maga bírság is 1.020.000 Ft-ra módosul.
    Remélem nem sértettem meg észrevételemmel, csak jelezni szerettem volna.

    Üdvözlettel: P.E.

    Válasz

Hozzászólás